https://top10-folklore.com/ Skip to main content
ВТОРО ИЗДАНИЕ

Национален конкурс с мисия и бъдеще

Ежегоден конкурс за отличаване на изявени самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли. Всяко издание е в различна категория и възрастова група.

ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ НАЙ-ВИСОКА КЛАСА

Мисия и цели

Нашата мисия е да подкрепим развитието и повишаване нивото на изпълнителско майсторство на участниците в любителски фолклорни танцови състави и ансамбли в цялата страна чрез създаване на силна конкурентна среда, както и за вярното и точно представяне на обработения танцов фолклор на сцена.

Целта ни е да съхраним, популяризираме и развием българското фолклорно танцово изкуство с респект към истинността на предаване на културното ни наследство и стремеж към достигане на най-високо ниво на сценично изпълнение. Да представим на една сцена пред широката публика всички изявени любителски фолклорни танцови състави и ансамбли.

Виж повече

Идейна концепция

Второто издание на конкурса е в категория „Самодейни фолклорни танцови състави и ансамбли с възраст на участниците от 13 до 18 г.“. Ансамблите и съставите, които искат да се включат, преминават през предварителна селекция. Отличителното в ТОП 10 е, че не всеки колектив, заявил желание за участие, може да се включи в конкурса. Престижът на формата се гарантира през 2 критерия:

Обективни изисквания

Обективни изисквания за ниво на изпълнение и творческа адаптация, които се удостоверяват през комисия за подбор на изпълнителите по предварително обявени критерии.

Активен ангажимент

Доказателство за активен ангажимент и желание за конкурентна изява от страна на съставите и ансамблите, посредством заплащане на такса за участие в конкурса и премината селекция.

Виж повече

Плановете ни са амбициозни. В екипа и журито на конкурса се включват едни от най-изявените експерти в областта на българското фолклорно танцово изкуство. Те са хората, които могат да зададат критериите и посоката за достигане на най-високо творческо ниво и съдържание в сценичните изяви на фолклорната танцова общност в България. Това ще стимулира развитието на фолклорните състави и ансамбли, танцови клубове и групи от хора, които са привлечени от красотата на българския народен танц и вярват, че той е израз на културната ни принадлежност и историческото ни наследство. Поетапно ще разширяваме категориите в конкурса, различните възрастови групи, както и сценичните формати. Това ще даде възможност на все повече любителски танцови състави и ансамбли да надградят репертоара си и да се изявят на сцена. А публиката ще има възможност да се наслади на брилянтни изпълнители – познати и непознати за нея, тъй като една от целите ни е да обхванем цялата страна и да съберем заедно на сцената водещи ансамбли от всяко кътче на България. Не пропускайте първото издание на  ТОП 10 БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР. Това е само началото!

ВРЪЗКАТА С КОРЕНИТЕ НИ ДАВА БЪДЕЩЕ

Организатор на конкурса

Импресарска агенция „Фолк-Уърлд“ е създадена през 2008 г. Основната ни дейност е осигуряването на фолклорни групи с високо стойностна художествена програма и с най-добро ниво на сценично изпълнение за участие в международни фолклорни фестивали на всички континенти. Към настоящия момент ние си сътрудничим с над 160 групи от 53 различни държави от целия свят. Следим и подпомагаме тяхното участие и успешно представяне на различни фестивали. Агенцията ни е високо ценена в страната и чужбина. Имаме дългогодишно сътрудничество с множество български и международни организации и фестивали. Ежегодно добавяме нови партньори.

Федерация на международни танцови фестивали (FIDAF) е международна организация с нестопанска цел със седалище в град Чонан (Република Корея) и с представителства в над 80 държави на всички континенти. От основаването си през 2012 до момента федерацията подпомага развитието на глобална мрежа от танцови фестивали и събития в цял свят. Град Чонан и ФИДАФ са домакини на най-големия международен фестивал с конкурсен характер в Източна Азия – Cheonan World Dance Festival. Вижте повече за дейността на ФИДАФ: www.fidaf.net

Емил Димитров

Собственик и управител на ИА “Фолк–Уърлд“ ЕООД

  • Съосновател и Заместник генерален секретар на ФИДАФ
  • Член на изпълнителния комитет на ФИДАФ
  • Национален представител на ФИДАФ за България
  • Член на И.О.В. (I.O.V. – Международна организация за фолклорни изкуства към ЮНЕСКО )
  • Официален съветник на Световен танцов фестивал гр. Чонан (Южна Корея) и Съветник на международни фолклорни фестивали в Турция, Грузия, Индонезия, Мексико , Остров Гуам, Южна Африка, Аржентина
  • Член от журито на Международни фолклорни танцови конкурси в Полша , Словакия , Армения, Румъния, Бразилия, Албания, България, Турция
Използваме "бисквитки", за да оптимизираме функционалността на сайта и да Ви дадем възможно най-доброто потребителско преживяване.
Разбрах