https://top10-folklore.com/ Skip to main content
Те продължават на финал

ТОП 10 ФИНАЛ УЧАСТНИЦИ

ФТА „Никола Гинов“ • гр. Бургас • Гл. худ. р-л: Димитър Гинов

Ансамбълът за народни танци към Младежки център за култура – ​​Бургас е основан през 1974 г. От 1978 до 2012 г. художествен ръководител е г-н Никола Гинов.  Ансамбълът започва да носи неговото име от 2013 г. . Изпълнителите са младежи на възраст от 16 до 27 години – предимно ученици и ученички, студенти и работници. За сравнително краткото си съществуване ансамбълът е участвал в международни фестивали в Русия, Турция, Кипър, Франция, Италия, Испания, Белгия, Унгария и др.

Програмата на ансамбъла включва танци от всички етнографски области на България. ФТА „Никола Гинов“ е носител на „Златна лира”, най-високото отличие, присъждано от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Печели Гран При на Международния конкурс за изкуства „Перлите на Адриатика“ (Босна и Херцеговина, 2019). През настоящата 2024 г. ансамбълът ще отбележи своя 50 годишен юбилей.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

АНТП „Шумен“ гр. Шумен Гл. худ. р-л: проф. д-р Катя Кайрякова

АНПТ “Шумен” е създаден през 1979 г. по случай 1300 г. от основаването на Българската държава. Ансамбълът включва хор, оркестър и танцов състав. Репертоарът му е изпъстрен с произведения от всички етнографски области на България. В своята над 40 годишна история съставът изнася множество концерти в област Шумен, страната и чужбина.

Ансамбъл „Шумен“ е носител на орден „Кирил и Методий” III степен, престижната награда „Кристално огърлие” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, отличия от национални, международни конкурси и фестивали – 1-ва награда на международен конкурс в гр. Кантонигрос (Испания), 1-ва награда на Международен конкурс в гр. Ней Пори (Гърция), 3-та награда на  Международен конкурс в Истанбул (Турция), 1-ва награда от Национални фолклорни празници „Приморско перла” гр. Приморско и мн. др.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ДЮША „Ради Радев“ • гр. Елин Пелин • Худ. р-ли: Яна Йорданова и Борислав Ковачев

Детско-юношески Шопски ансамбъл „Ради Радев“ е създаден през  2009 г. В състава му влизат над 60 деца и юноши от 4 до 18 години, разделени в 4-ри възрастови категории. Репертоарът на ансамбъла включва много танци от шопския край, както и от всички други фолклорни области на родината ни.

Ансамбълът е носител на множество награди и отличия. Печели 1-во място на международни фестивали като МФФ „Разиграно Оро“ (Северна Македония), МФФ Вишеград (Босна и Херцеговина), МФФ Пилзен (Чехия), МФФ Чанак Кале (Турция). Заема 1-во място (регионално ниво) и 3-то (национално ниво) във Фолклорна Танцова Панорама, 2-ро и 3-то място на НФФ „Оро се вие, цървули се кинат“, 1-ва награда на МФФ „Малешево пее и танцува“, Гран При Еврофолк (2016 и 2017), Гран При „Разметаница пее и танцува 2022“ (Бобов дол) и др.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ПТС „Чудесия“ • гр. Пазарджик • Худ. р-ли: Таня Димитрова и Димитър Димитров

Представителен танцов състав „Чудесия“ е основан през 2005 г. В състава танцуват над 300 деца и младежи на възраст между 3 и 20 г. Ежегодно участват в повече от 100 изяви – концерти, конкурси и фестивали. Покорявали са сцените на Гърция, Унгария, Румъния, Турция, Испания, Италия и др.

ПТС „Чудесия“ е носител на множество български и международни награди. Завоювали са 16 Гран При и 37 първи места на родни конкурси като „Рила ни гледа“, „Утринна звезда“, „Оро се вие, цървули се кинат“, Конкурс на „Еврогрейд и Българска ТА“, „Да съхраним Българското” и др. Отличени са в две поредни години със званието „Представителен“ от CIOFF България. Печелят златен медал в конкурса „Орфеева дарба“ (2011). Г-жа Димитрова е носител на 3 награди „Сладкопойна чучулига“ за цялостен принос към българския танцов фолклор.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ФТА „Детелини“ • гр. Павел Баня • Худ. р-л: Христо Христов

Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“ е създаден през 1989 г. В него участват 150 души от 4 до 28 годишна възраст, разпределени в 4 възрастови групи.  За 30-годишната си история са изнесли над 600 концерта в страната и чужбина. Репертоарът им включва 40 танца от всички етнографски области на България. ФТА „Детелини“ е  със статут „Представителен ансамбъл“ и е удостоен с най-високото отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златна лира“.

Ансамбълът е участвал в 25 фестивала, организирани от ЦИОФФ и ИОФ с призови класирания на фестивалите „Алтън Карагьоз“ (Турция), „Festival de Montignas“ (Франция), „Sarvar“ (Унгария), „Баварската кралица“ (Германия), Фестивал на Дружбата (Русия), „Арарат“ (Грузия) и др. Реализирал е 55 турнета и гостувания зад граница в Испания, Франция, Италия, Турция,  Гърция, Грузия, Румъния, Унгария, Полша, Кипър, Сърбия и др.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ФА „Русчуклийче“ при ОбДЦКИ • гр. Русе Гл. худ. р-л: Нели Гарвалова

Фолклорен ансамбъл  “Русчуклийче” е част от структурата на Общински детски център за култура и изкуство – Русе. Основан е през 1986 г.  на творчески лагер в с. Брестовица (Русенско) от хореографите Сийка Братоева и Емил Костадинов. От 2000 г. художествен ръководител на ансамбъла е Нели Гарвалова. „Русчуклийче“ изпълняват танци от всички етнографски области на България: Северна България, Добруджа, Тракия, Пирин и Шоплука.

Ансамбълът участва в редица международни фолклорни фестивали в Австрия, Франция, Унгария, Германия, Полша, Италия, Холандия, Испания, Турция, Мароко и др. Носител на Награда на журито и на публиката от детския фестивал в Рибницдамгартън (Германия), награда за най-добра хореография на Световен конкурс в Истанбул (Турция) и мн. др. През 2004 г. ансамбълът е удостоен със званието “Представителен колектив“ от CIOFF, България.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ФТА „Дупница“ • гр. Дупница • Худ. р-л: Воин Войнов

Фоклорен танцов ансамбъл „Дупница“ е създаден през 1994 г. от режисьор-хореографа Воин Войнов. През редиците на ансамбъла от началото до днес са минали над 7’900 деца, юноши и младежи. В репертоара му влизат танци от всички етнографски области на България,  включително танци на етносите,  живеещи в гр. Дупница, направени по автентичен материал.

Ансамбълът има множество сценични изяви в България. Популяризира красотата на българския танц със 118 международни участия на Балканите, в Европа и Западна Азия. ФТА „Дупница“ е изпълнител в множество концертни програми, международни фолклорни фестивали в България и чужбина, както и фолклорни конкурси, където е печелил призови места. През 2002 г. под ръководството на Воин Войнов, ФТА „Дупница“ основава първият и единствен по рода си в Югозападна България  Международен Фолклорен Фестивал „Мир на Балканите“ (Дупница).

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ТА „Балканска младост“ • гр. Етрополе • Худ. р-л: Калинка Пушкарова

Танцов ансамбъл „Балканска младост“ при Народно Читалище „Тодор Пеев – 1871“ – Етрополе е създаден преди  78 години. Репертоарът на ансамбъла  включва танци от всички етнографски области на България. Освен от сложната хореография и прекрасното сценично изпълнение на ансамбъла, публиката остава очарована и от колоритното богатството на костюмите на изпълнителите. Отличителна черта на ТА „Балканска младост“ е, че музикалният съпровод е реализиран от народен оркестър.

Концертите и сценичните изяви на ансамбъла се превръщат в празници на народното творчество, на таланта и на гения на българския народ, който е създал и запазил през вековете богатството на българския фолклор. Танцов ансамбъл „Балканска младост“ е участвала в множество фестивали, конкурси и концерти в своята 78-годишна история. Ансамбълът представя успешно българския фолклор в България и чужбина.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ДЮТА „Средец“ • гр. София • Худ. р-ли: Ива Търнева и Александър Петров

Детско-юношески танцов ансамбъл “Средец” е възстановен през 2014 г. от Ива Търнева-Илиева и Николай Илиев. Съставът включва деца и младежи на възраст от 4 до 18 години, разделени в три възрастови групи. За своето 10-годишно съществуване ДЮТА “Средец” всеотдайно следва примера на основния състав – Танцов ансамбъл “Средец”, който вече 87 години поддържа огъня на българския фолклорен танц с невероятните си изпълнения.

Младите танцьори на ДЮТА „Средец“ печелят множество награди и отличия с участията си в български и международни фестивали и конкурси. 1-во и 3-то място на ФФ “Шопски наниз” (Костинброд, 2016, 2017 и 2018), Фолклорен конкурс – Концерт на Ротаракт (3-то място през 2017 и 2-ро място през 2018), 1-во място на ФФ “Орфееви таланти” (Пловдив, 2019).  Вземат участие в концерт спектаклите „Разкажи ми, бабо, приказка за Севера“ и „Разкажи ми, бабо, приказка за Добруджа“.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

ФТА „Мездра“ • гр. Мездра • Гл. худ. р-л: Мирослав Аспарухов

Фолклорен ансамбъл „Мездра“ е създаден през 1947 г. от работници на завод „Бахава“. Днес ансамбълът е с над 200 танцьори, разпределени в 6 възрастови групи и един представителен танцов ансамбъл с участието на най-добрите танцьори, излезли от школата. Репертоарът му включва танцови композиции от всички етнографски области на България.

ФА „Мездра“ е участвал в повече от 70 международни фестивала в над 20 страни – на Балканите, в Европа и Азия. Печели призове и награди от множество международни съревнования. На фестивала Golden Garagioz Competition Festival (Турция, 2014) ансамбъл „Мездра“ са отличени с 1-во място. Ансамбълът е носител 1-во място на Голямата танцова награда на София (2013, 2014 и 2015), две 1-ви места в конкурса „Северозападно пеене и танци“ (Монтана, 2013 и 2014), 1-ва награда от НФ „Овчарница“ (В. Търново, 2014), 1-во място на конкурса „Златен прах“ (Челопеч, 2015) и мн. др. отличия.

Финал ТОП 10 • Зала-1 на НДК • 22 юни от 19:00 ч.

Кой ще спечели титлата Гран При и статуетката „Огънят на поколенията“? Кои ансамбли и състави ще се наредят на почетната стълбица от първо до трето място? Кои ще са любимците на публиката? Кой ще спечели наградата на Международното жури? И още множество почетни отличия и награди от организациите, подкрепящи конкурса…

Ще разберем на 22 юни 2024 в Зала-1 на НДК.

Не пропускайте звездния финал на ТОП 10 – 2024!

ТОП 10 ПОЛУФИНАЛ УЧАСТНИЦИ

ФТА „Никола Гинов“ • гр. Бургас • Гл. худ. р-л: Димитър Гинов

Ансамбълът за народни танци към Младежки център за култура – ​​Бургас е основан през 1974 г. От 1978 до 2012 г. художествен ръководител е Никола Гинов.  Ансамбълът носи неговото име от 2013 г. Изпълнителите на възраст от 16 до 27 години – ученици, студенти и работници. Програмата на ансамбъла включва танци от всички етнографски области на България. Имат участия на международни фестивали в Русия, Турция, Кипър, Франция, Италия, Испания, Белгия и др.

ФТА „Никола Гинов“ е носител на „Златна лира”, най-високото отличие, присъждано от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Печели Гран При на Международния конкурс за изкуства „Перлите на Адриатика“ (Босна и Херцеговина, 2019). През настоящата 2024 г. ансамбълът ще отбележи своя 50 годишен юбилей.

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

ФА „Русчуклийче“ при ОбДЦКИ • гр. Русе Гл. худ. р-л: Нели Гарвалова

Фолклорен ансамбъл  “Русчуклийче” е част от структурата на Общински детски център за култура и изкуство – Русе. Основан е през 1986 г.  на творчески лагер в с. Брестовица (Русенско) от хореографите Сийка Братоева и Емил Костадинов. От 2000 г. художествен ръководител на ансамбъла е Нели Гарвалова. „Русчуклийче“ изпълняват танци от всички етнографски области на България: Северна България, Добруджа, Тракия, Пирин и Шоплука.

Ансамбълът участва в редица международни фолклорни фестивали в Австрия, Франция, Германия, Полша, Италия, Холандия, Испания, Мароко и др. Носител на Награда на журито и на публиката от детския фестивал в Рибницдамгартън (Германия), награда за най-добра хореография на Световен конкурс в Истанбул (Турция) и мн. др. През 2004 г. ансамбълът е удостоен със званието “Представителен колектив“ от CIOFF, България.

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

АНТП „Шумен“ гр. Шумен Гл. худ. р-л: проф. д-р Катя Кайрякова

АНПТ “Шумен” е създаден през 1979 г. по случай 1300 г. от основаването на Българската държава. Ансамбълът включва хор, оркестър и танцов състав. Репертоарът му е изпъстрен с произведения от всички етнографски области на България. В своята над 40 годишна история съставът изнася множество концерти в област Шумен, страната и чужбина.

Ансамбъл „Шумен“ е носител на орден „Кирил и Методий” III степен, престижната награда „Кристално огърлие” и „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, отличия от национални, международни конкурси и фестивали – 1-ва награда на международен конкурс в гр. Кантонигрос (Испания), 1-ва награда на Международен конкурс в гр. Ней Пори (Гърция), 3-та награда на  Международен конкурс в Истанбул (Турция), 1-ва награда от Национални фолклорни празници „Приморско перла” гр. Приморско и мн. др.

Полуфинал ТОП 10 Разград 6 април

ДФТА „Радост“ гр. Бургас Гл. худ. р-л: Димитър Гинов

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост“ при Център за подкрепа на личностното развитие гр. Бургас е създаден през 1959 г. Веселин Методиев е първият художествен ръководител. От 1976 г. художествени ръководители са Никола и Милка Гинови. А от началото на 2012 г. художествен ръководител на ансамбъла е синът на Никола Гинов – Димитър Гинов. Над 100 деца на възраст от 5 до 15 години танцуват в различни групи на ансамбъла. В програмата им са включени традиционни фолклорни танци от всички етнографски области в страната, както и танци с детска тематика.

ДФТА „Радост“ е участвал в много международни конкурси и фестивали във Франция, Русия, Германия, Полша, Словакия, Гърция, Турция, Италия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Грузия и Куба. Ансамбълът и неговия ръководител са носители на приза „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и на множество награди от български и международни конкурси.

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

ФТА „Сивек“ гр. Габрово Худ. р-л: Валентина Маринова

През 2021 г. Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ отпразнува 40 години от създаването си. Ансамбълът наброява 180 човека, разделени в пет възрастови групи. ФТА „Сивек“ е изнесъл над 2’000 концерта у нас и в чужбина. Репертоарът му включва танци от всички етнографски области на България, като особено атрактивни за публиката са демонстрациите на местни народни носии.

Ансамбъл „Сивек“ е гастролирал на сцените на над 30 страни: Тайван, Алжир, Полша, Франция, Испания, Израел, Индия, Южна Корея, Финландия и др. Носител е на множество престижни награди и отличия. Средношколската група, с която ансамбълът участва в ТОП 10, е представяла България на редица международни фестивали: Yilan International Childrens Folklore Festival (Taivan), International Folklore Festival for Children and Youth „Tradition Keepers” (Bosnia and Herzegovina), International Festival of Cultures and Folk Arts „FIFKA Portugal“ и мн. др.

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

ПДФЮА „Шарено герданче“ гр. Търговище Худ. р-л: Светла Стаменова

Ансамбълът е създаден през 2002 г. Възниква като фолклорна група, основана от Светла Стаменова – вокален педагог и солист в ПФА “Мизия”. Още през 2003 г. на VII национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа ”Златен извор” (Димитровград) групата печели 1-ва награда. От 2008 г. към певиците се присъединява група от танцьори с ръководител Анжела Георгиева. Днес ансамбълът наброява над 100 певци и танцьори.

Вече 22 години ПДЮФА  „Шарено герданче” съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, доближавайки ги до младата публика. Ежегодно ансамбълът участва в множество концерти, празнични събития, конкурси и записи. Емоционалното въздействие на песните и ритъма на танца впечатляват и вълнуват със своята искреност и неподправеност. Това превръща ансамбъла в неотменна част от културните прояви на Община Търговище. ДЮФА „Шарено герданче“ има сертификат за Представителен ансамбъл на CIOFF България.

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

ФТФ „Дунавска младост“ • гр. Тутракан • Худ. р-л: Елена Атанасова

Фолклорна танцова формация „Дунавска младост“ при Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1873” е основана през 1954 г. Формацията включва три възрастови групи – деца, юноши и младежи, като учачства в ТОП 10 със своята 2-ра група. Тя се състои от 40 деца и младежи на възраст 13-15 г.

„Дунавска младост“ е носител на множество награди и отличия. 1-во място на  Международен форум „Фолклорна палитра“ (Слънчев бряг), Грамота за участие във Фолклорен събор „Златна гъдулка“ (Русе), Специалната награда на публиката от Девети международен фолклорен фестивал „Сцена под липите“ (с. Николово, Русенско), Грамота за участие в „Празник на кайсията“ (Тутракан), Специална награда на СОЛИ, 3-то място на танц „Добруджанско веселие“, Грамота за отлично представяне на Арт фестивал „Новите звезди на България“ (Ловеч).

Полуфинал ТОП 10 • Разград • 6 април

ДЮША „Ради Радев“ • гр. Елин Пелин • Худ. р-ли: Яна Йорданова и Борислав Ковачев

Детско-юношески Шопски ансамбъл „Ради Радев“ е създаден през  2009 г. В състава му влизат над 60 деца и юноши от 4 до 18 години, разделени в 4-ри възрастови категории. Репертоарът на ансамбъла включва много танци от шопския край, както и от всички други фолклорни области на родината ни.

Ансамбълът е носител на множество награди и отличия. Печели 1-во място на международни фестивали като МФФ „Разиграно Оро“ (Северна Македония), МФФ Вишеград (Босна и Херцеговина), МФФ Пилзен (Чехия), МФФ Чанак Кале (Турция). Заема 1-во (регионално ниво) и 3-то място (национално ниво) във Фолклорна Танцова Панорама, 2-ро и 3-то място на НФФ „Оро се вие, цървули се кинат“, 1-ва награда на МФФ „Малешево пее и танцува“, Гран При Еврофолк (2016 и 2017), Гран При „Разметаница пее и танцува 2022“ (Бобов дол) и др.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ПТС „Чудесия“ • гр. Пазарджик • Худ. р-ли: Таня Димитрова и Димитър Димитров

Представителен танцов състав „Чудесия“ е основан през 2005 г. В състава танцуват над 300 деца и младежи на възраст между 3 и 20 г. Ежегодно участват в повече от 100 изяви – концерти, конкурси и фестивали. Покорявали са сцените на Гърция, Унгария, Румъния, Турция, Испания, Италия и др.

ПТС „Чудесия“ е носител на множество български и международни награди. Завоювали са 16 Гран При и 37 първи места на родни конкурси като „Рила ни гледа“, „Утринна звезда“, „Оро се вие, цървули се кинат“, Конкурс на „Еврогрейд и Българска ТА“, „Да съхраним Българското” и др. Отличени са в две поредни години със званието „Представителен“ от CIOFF България. Печелят златен медал в конкурса „Орфеева дарба“ (2011). Г-жа Димитрова е носител на 3 награди „Сладкопойна чучулига“ за цялостен принос към българския танцов фолклор.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ФТА „Детелини“ • гр. Павел Баня • Худ. р-л: Христо Христов

Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“ е създаден през 1989 г. В него участват 150 души от 4 до 28 годишна възраст, разпределени в 4 възрастови групи.  За 30-годишната си история са изнесли над 600 концерта в страната и чужбина. Репертоарът им включва 40 танца от всички етнографски области на България. ФТА „Детелини“ е  със статут „Представителен ансамбъл“ и е удостоен с най-високото отличие от Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златна лира“.

Ансамбълът е участвал в 25 фестивала, организирани от ЦИОФФ и ИОФ с призови класирания на фестивалите „Алтън Карагьоз“ (Турция), „Festival de Montignas“ (Франция), „Sarvar“ (Унгария), „Баварската кралица“ (Германия), Фестивал на Дружбата (Русия), „Арарат“ (Грузия) и др. Реализирал е 55 турнета и гостувания зад граница в Испания, Франция, Италия, Турция,  Гърция, Грузия, Румъния, Унгария, Полша, Кипър, Сърбия и др.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ПТС „Детство“ • гр. Пазарджик • Худ. р-л: Елена Тетева

Представителен танцов състав „Детство“ към Общински детски комплекс – Пазарджик е създаден през 1962 г. Обединява 240 деца, разпределени в няколко възрастови групи – подготвителна, основна и три концертни. Репертоарът му включва множество хореографии от родния им край, както и танци от всички фолклорни области на България.

ПТС „Детство“ е носител на високи отличия и награди от международни фестивали и форуми. Танцували са на няколко континента в своята над 60-годишна история. Представяли са България на фестивали в Румъния, Гърция, Турция, Полша, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Израел, Палестина, Тайван, Южна Корея, Канада, Канарските о-ви и др. През 1986 г. съставът е удостоен с орден “Св. Св. Кирил и Методий” – ІІ степен. 4 пъти му е присъждано званието „Представителен танцов състав на НС на ЦИОФФ-България“ (2004, 2008, 2010, 2014).

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ФТА „Дупница“ • гр. Дупница • Худ. р-л: Воин Войнов

Фоклорен танцов ансамбъл „Дупница“ е създаден през 1994 г. от режисьор-хореографа Воин Войнов. През редиците на ансамбъла от началото до днес са минали над 7’900 деца, юноши и младежи. В репертоара му влизат танци от всички етнографски области на България,  включително танци на етносите,  живеещи в гр. Дупница, направени по автентичен материал.

Ансамбълът има множество сценични изяви в България. Популяризира красотата на българския танц със 118 международни участия на Балканите, в Европа и Западна Азия. ФТА „Дупница“ е изпълнител в множество концертни програми, международни фолклорни фестивали в България и чужбина, както и фолклорни конкурси, където печели призови места. През 2002 г. под ръководството на Воин Войнов, ФТА „Дупница“ основава първия и единствен по рода си в Югозападна България  Международен Фолклорен Фестивал „Мир на Балканите“ (Дупница).

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ТА „Балканска младост“ • гр. Етрополе • Худ. р-л: Калинка Пушкарова

Танцов ансамбъл „Балканска младост“ при Народно Читалище „Тодор Пеев – 1871“ – Етрополе е създаден преди  78 години. Репертоарът му  включва танци от всички етнографски области на България. Освен от сложната хореография и прекрасното сценично изпълнение на ансамбъла, публиката е очарована и от колоритното богатството на костюмите. Отличителна черта на ТА „Балканска младост“ е, че музикалният съпровод е реализиран от народен оркестър.

Концертите и сценичните изяви на ансамбъла се превръщат в празници на народното творчество, на таланта и на гения на българския народ, който е създал и запазил през вековете богатството на българския фолклор. Танцов ансамбъл „Балканска младост“ е участвал в множество фестивали, конкурси и концерти за своята 78-годишна история. Ансамбълът представя успешно българския фолклор в България и чужбина.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ДЮТА „Средец“ • гр. София • Худ. р-ли: Ива Търнева и Александър Петров

Детско-юношески танцов ансамбъл “Средец” е възстановен през 2014 г. от Ива Търнева-Илиева и Николай Илиев. Съставът включва деца и младежи на възраст от 4 до 18 г. (3 възрастови групи). За своето 10-годишно съществуване ДЮТА “Средец” всеотдайно следва примера на основния състав – Танцов ансамбъл “Средец”, който вече 87 години поддържа огъня на българския фолклорен танц с невероятните си изпълнения.

Младите танцьори на ДЮТА „Средец“ печелят множество награди и отличия с участията си в български и международни фестивали и конкурси. 1-во и 3-то място на ФФ “Шопски наниз” (Костинброд, 2016, 2017 и 2018), Фолклорен конкурс – Концерт на Ротаракт (3-то място през 2017 и 2-ро място през 2018), 1-во място на ФФ “Орфееви таланти” (Пловдив, 2019).  Вземат участие в концерт спектаклите „Разкажи ми, бабо, приказка за Севера“ и „Разкажи ми, бабо, приказка за Добруджа“.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

ФТА „Мездра“ • гр. Мездра • Гл. худ. р-л: Мирослав Аспарухов

Фолклорен ансамбъл „Мездра“ е създаден през 1947 г. от работници на завод „Бахава“. Днес ансамбълът е с над 200 танцьори, разпределени в 6 възрастови групи и един представителен танцов ансамбъл с участието на най-добрите танцьори, излезли от школата. Репертоарът му включва танцови композиции от всички етнографски области на България.

ФТА „Мездра“ е участвал в повече от 70 международни фестивала в над 20 страни – на Балканите, в Европа и Азия. Печели множество призове и награди. На фестивала Golden Garagioz Competition Festival (Турция, 2014) ансамбъл „Мездра“ са отличени с 1-во място. Ансамбълът е носител 1-во място на Голямата танцова награда на София (2013, 2014 и 2015), две 1-ви места в конкурса „Северозападно пеене и танци“ (Монтана, 2013 и 2014), 1-ва награда от НФ „Овчарница“ (В. Търново, 2014), 1-во място на конкурса „Златен прах“ (Челопеч, 2015) и мн. др.

Полуфинал ТОП 10 • София • 14 април

Използваме "бисквитки", за да оптимизираме функционалността на сайта и да Ви дадем възможно най-доброто потребителско преживяване.
Разбрах