https://top10-folklore.com/ Skip to main content

Критерии за оценяване

Селекция – начин на оценяване и критерии за одобрение:

 1. Танц:
  Стил и характер на етнографската област
  Изпълнение и вярна интерпретация на хореографската лексика
  Артистичност и настроение
 1. Музика:
  Стил и характер на етнографската област
  Баланс и хармония в звученето
 1. Костюм:
  Стил и характер на етнографската област
  Правилно обличане и използване на съответния реквизит
 1. Общо художествено въздействие.

Полуфинал – начин на оценяване и формиране на резултат:

 1. Оценяването се извършва с една обща оценка за всички критерии от 0 до 50 точки, индивидуално от всеки член на журито.
 2. Оценяването става едновременно от всички членове на журито като максималния брой точки е 150.
 3. Всеки член на журито разполага с две карти за оценяване – една работна и една официална. След приключване на изпълнението на последния колектив, техническо лице събира попълнените с оценки официални карти, изчислява точките и оформя крайния резултат.
 4. При превишаване на зададеното по регламент време до една минута техническата комисия отнема 15 точки от общия сбор на колектива.
 5. Резултатите от полуфиналите се представят обобщено на журито на 15 април 2024.
 6. При еднакъв брой точки или разлика до 5 точки на два или повече колектива журито провежда допълнително обсъждане според което се определя крайния резултат.
 7. В случай на ново повторение на резултата или непреодолими противоречия, окончателно решение се взема от директора на конкурса в ролята му на арбитър.
 8. Класираните от първо до десето място колективи обобщено от всички полуфинали ще бъдат обявени на 17 април 2024. Те продължават във финалния етап на конкурса.

Финал – начин на оценяване и формиране на резултат:

 1. Оценяването се извършва по точкова система в зададените критерии, индивидуално от всеки член на журито както следва:
  за танц от 0 до 40 точки
  за музика от 0 до 25 точки
  за костюм от 0 до 15 точки
  за общо художествено въздействие от 0 до 20 точки
 1. Оценяването става едновременно от всички членове на журито като максималния брой точки е 900.
 2. Всеки член на журито разполага с две карти за оценяване – една работна и една официална. След приключване на изпълнението на последния колектив, техническо лице събира попълнените с оценки официални карти, изчислява точките и оформя крайния резултат.
 3. При превишаване на зададеното по регламент време до една минута техническата комисия отнема 50 точки от общия сбор на колектива.
 4. При еднакъв брой или разлика до 10 точки на два или повече състава журито провежда допълнително обсъждане, според което се определя крайния резултат за тези състави. В случай на ново повторение на резултата, за класирането се взема решение от директора на конкурса в ролята му на арбитър.
 5. След оформяне на класирането, всеки член на журито има право да даде допълнително 10 точки на колектива, за който преценява че заслужава Голямата награда „Огънят на поколенията“. Председателят има право на 20 точки. Така се оформя и крайното класиране на конкурса.

Колективът, постигнал най-голям сбор точки, получава Гран При „Огънят на поколенията“, а останалите три колектива се класират съответно на първо, второ и трето място. В случай на изравнени точки или непреодолими противоречия при подреждането на листата в ТОП 10, крайното решение се взима от директора на конкурса.

Повече за наградите вижте тук

Дисквалифициране на участниците

Участващ в конкурса колектив може да бъде дисквалифициран в един от следните случаи:

 1. При надвишаване на определеното време за представяне с повече от 1 минута.
 2. При възникване на спорна ситуация с решение или мнение на журито.
 3. При неспазване ограничението във възрастта на участниците.
Използваме "бисквитки", за да оптимизираме функционалността на сайта и да Ви дадем възможно най-доброто потребителско преживяване.
Разбрах